Skip and go to content
//
//

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

//

Story Publishers - De Vrijwillige Syndicus Sint-Pietersnieuwstraat 95A
9000 Gent
info@devrijwilligesyndicus.be
+32-491-373146

Follow Us

In een (kleinere) mede-eigendom kan een mede-eigenaar de taak van syndicus perfect zelf uitvoeren… Maar hij laat zich best bijstaan!

Bij De Vrijwillige Syndicus horen we meer en meer verhalen van mede-eigenaars van kleine(re) appartementsgebouwen dat hun beroepssyndicus geen interesse of ruimte meer heeft voor het beheren van hun kleine VME. Wanneer het om kleine(re) nieuwbouw gaat, levert amper 1 op 5 beroepssyndici nog een prijsofferte af.

Professionele syndici laten (kleine) appartementsmede-eigendommen meer en meer links liggen.

De meeste wettelijke taken en opdrachten voor kleine(re) gebouwen zijn gelijklopend aan deze voor grote(re) gebouwen. Dit maakt het beheren van kleine(re) gebouwen voor een beroepssyndicus economisch gezien veel minder interessant. 

Dit gegeven, in combinatie met het groot tekort aan medewerkers/dossierbeheerders in de syndicuskantoren én het alsmaar stijgend aantal nieuwe appartementsmede-eigendommen, zorgt ervoor dat meer en meer professionele syndici de kleine(re) appartementsmede-eigendommen die zij beheren, afstoten en/of dat zij de nieuwe kleinere gebouwen niet meer bedienen. 

Beroep doen op een professionele syndicus is niet verplicht. 

Doordat veel van de voornamelijk kleine mede-eigendommen aan hun lot worden overgelaten, worden de mede-eigenaars ervan er dus steeds meer toe gedwongen om het beheer intern uit te voeren. Nog altijd zijn veel eigenaars er niet van op de hoogte dat één van hen de taak van syndicus op zich mag nemen. Dit geldt voor elke gedwongen mede-eigendom en, in tegenstelling tot wat nog altijd wordt beweerd, ook voor gebouwen met 20 of meer appartementen.  

Enkele redenen om het beheer van jullie (kleine) VME zelf te doen:

  1. Controle: doordat de syndicus een mede-eigenaar is, behoudt/behouden de VME/de mede-eigenaars meer controle over die zaken waarvan ze vinden dat ze noodzakelijk, dringend of niet dringend zijn.

  2. Kostenbesparend: het (voor kleine mede-eigendommen meestal te hoge) ereloon voor de basistaken van de beroepssyndicus valt weg. Hetzelfde geldt voor het aangerekende ereloon voor aanvullende taken. Bij het opvragen van vergelijkende prijsbiedingen, bijvoorbeeld voor werken aan de gemeenschappelijke delen, kunnen mogelijks betere prijzen worden bekomen omdat er geen commerciële band bestaat tussen de dienstverlener en de mede-eigenaar syndicus.

  3. Geen frustraties meer omwille van het veelvuldig veranderen van dossierbeheerder: het beroep van syndicus of syndicusmedewerker is een knelpuntberoep en is onderhevig aan een constante wissel van dossierbeheerders. Door als mede-eigenaar als vrijwillige syndicus op te treden, heb je constant het overzicht en de controle over de lopende dossiers.

  4. Tijdwinst: door met De Vrijwillige Syndicus samen te werken, kan de mede-eigenaar syndicus rechtstreeks juridisch advies vragen aan het team van onafhankelijke experten. Een beroepssyndicus moet beroep doen op een advocaat, waardoor veel tijd verloren gaat.

  5. Steeds up-to-date informatie: zowel via het platform van De Vrijwillige Syndicus als via haar klantencommunicatie is en blijft de mede-eigenaar syndicus altijd op de hoogte van belangrijke informatie zoals wetswijzigingen en andere nieuwigheden.

Voorwaarden om als mede-eigenaar syndicus aan de slag te gaan. 

Om als niet-professionele syndicus aan de slag te kunnen gaan, gelden de volgende voorwaarden: 

  1. Een vrijwillige syndicus moet binnen de desbetreffende VME mede-eigenaar zijn van minstens één kavel (bijvoorbeeld een appartement of een autostaanplaats).
  2. Het is de algemene vergadering die de mede-eigenaar syndicus met volstrekte meerderheid (50+1) aanstelt.

  3. Tussen de occasionele syndicus en de VME moet verplicht een schriftelijke beheersovereenkomst worden afgesloten.

  4. De dwingende wet bepaalt dat elke syndicus een aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten die de uitoefening van zijn taak dekt.

Ervaring binnen en affiniteit met mede-eigendom en het appartementsrecht zijn geen vereisten, wel de wil om zich in de materie te verdiepen.

Ook wanneer de mede-eigenaar die de functie van occasionele syndicus wenst te oefenen geen vastgoedprofessional is en/of niet onmiddellijk voeling heeft met de wereld van de appartementsmede-eigendom en/of het appartementsrecht, is het voor deze mede-eigenaar perfect mogelijk om het gebouw correct te beheren. Toch kan dit alleen wanneer de mede-eigenaar syndicus bereid is om zich te verdiepen in de materie. Op de schouders van de niet-professionele syndicus ligt immers dezelfde verantwoordelijkheid als deze die op de schouders van een professionele syndicus ligt.  

Maakt een niet-professionele syndicus in de uitvoering van zijn opdracht een fout, waardoor de VME en/of een derde schade lijdt, dan kan de syndicus daarvoor in persoonlijke naam worden aangesproken. Met in het achterhoofd dat rechters de aansprakelijkheid van een mede-eigenaar syndicus meer en meer op dezelfde wijze beoordelen dan dat ze dit voor een professionele syndicus doen, is het meer dan noodzakelijk om je als niet-professionele syndicus te verdiepen in de basisbeginselen van het technisch, administratief, financieel en juridisch beheer.  

Juridische bijstand 

Bijkomend is het door de steeds complexer wordende regelgeving, die voortdurend onderhevig is aan veranderingen, voor de VME en voor haar syndicus geen overbodige luxe meer om zich te laten bijstaan door juridische experten, gespecialiseerd in gedwongen mede-eigendom en het appartementsrecht. 

De Vrijwillige Syndicus heeft zo’n team van juridische (en vaktechnische) experten in huis! 

7 redenen om jullie mede-eigenaar syndicus te laten bijstaan door De Vrijwillige Syndicus: 

  • Goedkoper dan een beroepssyndicus: het zelf beheren van het gebouw, onder onze vakkundige begeleiding, is bijna altijd voordeliger dan wanneer dit via een beroepssyndicus gebeurt. 
  • Vakmanschap is meesterschap: het team van vakspecialisten staat garant voor een hoogstaande kwalitatieve dienstverlening. 
  • Oude rotten in het vak: het platform van De Vrijwillige Syndicus werkt uitsluitend samen met een ervaren team van advocaten, juristen en vakspecialisten. 
  • Onafhankelijk en neutraal: twee begrippen die we hoog in het vaandel dragen. Wij zijn geen beroepssyndicus en hebben er geen professionele banden mee. 
  • Vertrouwen en gemoedsrust: voor elke vraag kan de mede-eigenaar syndicus rekenen op professioneel advies op maat. 
  • Helder en toegankelijk taalgebruik: je hoeft geen jurist te zijn om de adviezen en teksten te begrijpen. 
  • Controle en tijdswinst: door de uitgebreide dienstverlening behoudt de occasionele syndicus zelf de controle en bespaart hij daarenboven ook tijd.