Skip and go to content
//
//

Sandbox is a multipurpose HTML5 template with various layouts which will be a great solution for your business.

//

Story Publishers - De Vrijwillige Syndicus Sint-Pietersnieuwstraat 95A
9000 Gent
info@devrijwilligesyndicus.be
+32-491-373146

Follow Us

Ook een kleine vereniging van mede-eigenaars kan bij een energetische renovatie rekenen op advies, begeleiding en financiële tussenkomst!

Sinds 1 januari 2023 geldt er ook voor residentiële gebouwen een renovatieverplichting. Vanuit de Vlaamse Regering, het Vlaams netbedrijf Fluvius en vanuit verschillende steden en gemeenten, worden initiatieven genomen om mede-eigenaars, verenigingen van mede-eigenaars en (mede-eigenaars) syndici te adviseren, te begeleiden en financieel te ondersteunen. Velen onder hen weten echter (nog) onvoldoende waar ze daarvoor terecht kunnen.

In uitvoering van haar maatschappelijk engagement, zal het team van De Vrijwillige Syndicus haar doelgroep(en) zoveel als mogelijk sensibiliseren en dus ook informeren. Dit onder meer door de overheidsinitiatieven, waaronder de infosessie op 11 oktober 2023 georganiseerd  door de Stad Gent, mee onder de publieke aandacht te brengen 

Ingrijpende renovaties van de gemeenschappelijke delen – Advies en begeleiding georganiseerd vanuit de Stad Gent. 

In veel appartementsgebouwen zullen ingrijpende renovaties aan de gemeenschappelijke delen moeten worden uitgevoerd. Deze renovaties kosten handenvol geld. We denken hier bijvoorbeeld aan: de gevels/de buitenschil, het gemeenschappelijke dak, de gemeenschappelijke vensters, het vernieuwen van de collectieve verwarmingsinstallatie, ...  

Los van de financiering ervan (zie hierna) zitten, vooral naar de praktische aanpak en de uitvoering van de renovaties toe, veel leden van appartementsmede-eigendommen, en niet in het minste hun (mede-eigenaar) syndicus, met de handen in het haar. Omdat dit ook voor veel gebouwen in het Gentse het geval is, richtte de Stad Gent De Energiecentrale op: een adviespunt voor energiezuinig wonen en renoveren. Binnen deze dienst zijn renovatiecoaches werkzaam.  

Renovatiecoaches, wie kan hierop beroep doen? 

Het team renovatiecoaches van De Energiecentrale begeleidt zowel eigenaars van individuele (huur)appartementen als verenigingen van mede-eigenaars en (mede-eigenaars) syndici. Dit geldt ook voor eigenaars en syndici van kleine(re) gebouwen! 

Wat biedt De Energiecentrale voor een VME aan? 

Na een audit ter plaatse van de gemeenschappelijke delen door één van de renovatiecoaches, krijgt de VME of de syndicus een (renovatie)advies op maat. Daarnaast kunnen (kleine) VME’s bij de uitvoering van energiezuinige werken ook rekenen op renovatiebegeleiding. 

Deze begeleiding kan betrekking hebben op collectieve energiezuinige investeringen zoals:    

  • Het isoleren van het o.a. het gemeenschappelijke dak, de gevel(s)
  • Het vervangen van gemeenschappelijke ramen
  • De vervanging van de collectieve verwarming 

Maar ook: 

  • Hulp bij het overtuigen van de mede-eigenaars en syndicus
  • Het voorbereiden van dossiers voor de algemene vergadering
  • Het wegwijs maken in energiepremies, -leningen en -normen

Financiële ondersteuning: ook voor VME’s (van kleine mede-eigendommen)! 

Naast de praktische ondersteuning kan een vereniging van mede-eigenaars, wanneer ze aan de gestelde voorwaarden voldoet, beroep doen op financiële ondersteuning. Zowel de Vlaamse overheid, verschillende gemeenten en steden alsook o.m. netbeheerder Fluvius, bieden premies aan die ook door kleine mede-eigendommen kunnen worden aangevraagd. 

Energielening 

Dankzij deze financiële tussenkomst kan de eindfactuur van de VME voor energetische investeringen worden verlaagd. Dit neemt evenwel niet weg dat zeker in kleine(re) mede-eigendommen de kostprijs voor investeringen m.b.t. de gemeenschappelijke delen voor de (vereniging van) mede-eigenaars nog aanzienlijk kan oplopen. 

Daarom is het voor een VME, die aan de gestelde voorwaarden voldoet, mogelijk om voor verschillende renovatiewerken aan gunstvoorwaarden geld te lenen. Dit d.m.v. de zogenaamde “Mijn VerbouwLening”. Voor een VME is het maximale leningsbedrag beperkt tot €60.000. Dit bedrag bestaat los van het maximum leningsbedrag van €25.000 dat per appartement/per wooneenheid kan worden afgesloten, als de kavel aan de voorwaarden voldoet. 

INFOSESSIE 

Wil je meer weten over De Energiecentrale, over het aanbod aan praktische en financiële ondersteuning door de Stad Gent bij renovaties van zowel grote als kleine appartementen of over het renovatiemasterplan en de verbouwleningen van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA)?  

Klik voor meer informatie op Infosessie van de Stad Gent op 11 oktober 2023 om 14.00 uur en schrijf je in.